Vrouwen en eten, hoe complex is dat?

vrouw eetVeel vrouwen hebben een gecompliceerde relatie met eten. Ze z­ijn er dol op, ze verfoeien het, ze kennen van elk voedingsmiddel het aantal calorieën en koolhydraten uit hun hoofd. Vaak gaat een groot deel van de dag op aan gedachten over eten. Gezond, ongezond, wel of niet nemen.

Een onschuldige snack kan zo omgeven worden door lust, str­ijd, genot, sp­ijt en verachting. En als je er vervolgens toch voor bezw­ijkt, vraag je je af waarom je niet sterker was. Nou, omdat je lichaam het aanmoedigt, je genen en je moeder een rol spelen en je in 2015 leeft. Bovendien eindigt elke dag weer met een avond! Pff… Die zijn lastig!

Als de man ‘s avonds van huis is, ploft de vrouw op de bank en is geen enkel voedsel veilig. TV aan en ongegeneerd eten we alles waar we trek in hebben. In ons achterhoofd continu de calorieënteller negerend.

Zo zijn vrouwen. Ah.., niet alle vrouwen hoor! Als je heel goed zoekt vindt je er een paar die de zaken heel anders aan pakken. Die sporten. Die trainen voor een zware sportieve prestatie. Met hangoortjes horen wij, overige vrouwen, dit aan. “Dat kan nooit gezond zijn!” roepen we dan. Nee, dan refereer ik graag aan een onderzoek van de Copenhagen City Heart Study, waaruit bleek dat vaak en hard hardlopen even dodelijk is als vaak en hard bankhangen. Ik verkies de laatste optie.

Ach, vrouwen zijn gecompliceerde wezens. Zeker als het die tijd van de maand is, waarin ze gestuurd worden door hormonale schommelingen. De periode waarin alles naar binnen gaat onder het motto; stouwen en doordouwen. Om vervolgens met een ontplofte buik, te vervallen in zelfmedelijden en een algeheel gevoel van falen en miserie. Mannen begrijpen dat niet. Zeker niet omdat we de volgende dag weer vrolijk starten met een kop thee en opgewekt klagen we over het feit dat alles slapper wordt en gaat hangen. Dat de zwaartekracht werkt. Mannen snappen het niet. Doen een liefdevolle uiting van begrip maar slaan steevast de plank mis. Mannen hebben het ook gewoon eenvoudiger. Maken zich geen zorgen om calorieën of koolhydraten. Ze vullen. Ze vullen tot verzadiging en hebben heerlijk gegeten. Simpel..!

Hierover kunnen de vrouwen trouwens ook weer vreselijk complex gaan doen..!