Opgeblazen buik?

Full-width-slider2 Een opgeblazen buik na het eten?

Herken je dit? Het eten was heerlijk maar het zit je behoorlijk hoog. Je hebt een vol, opgeblazen gevoel. Het liefst zak je na de maaltijd lekker onderuit in de eetkamerstoel en doe je de bovenste knoop van je broek open. Of beter, je ploft op de bank, doet knoop en rits open en zucht ontspannen en zappend het opgeblazen gevoel weg… Of nóg beter… Je onesie aan! (joggingpak is zooo 2014)

Waar komt dit gevoel vandaan? Een opgezette buik of opgeblazen gevoel heeft vaak te maken met een slechte spijsvertering of met een verstoorde darmflora. Het is dus belangrijk om goed voor je darmen te zorgen. Dat betekent gezond eten, voldoende drinken en bewegen. Lekkere algemene kreten die iedereen wel roept… Maar wat is gezond eten? Normaal eten? Wat is normaal? Is dat voor jou hetzelfde als voor mij? Ik vind een frietje normaal, niet gezond, maar wel normaal.

Feit is dat het opgeblazen gevoel wordt verergert door stress, veel zitten, te weinig slaap, te vet en te snel eten. Ook teveel praten (lucht happen) tijdens het eten, zou de klachten kunnen verergeren. Een aantal factoren heb je zelf in de hand en kun je vrij simpel verbeteren. Aahh.. niet alles, stress is een lastige. Ik vraag me ook af hoe gezellig het is aan tafel als iedereen langzaam en zwijgend zijn bordje leeg eet. Maar goed, het algemeen advies is dus;

  • Voldoende drinken voor en na de maaltijd.
  • Rustig eten, neem de tijd om goed te kauwen.
  • Langzaam eten. Verzadigingsgevoel treedt pas op na ongeveer 20 minuten.
  • Eet 3 maaltijden en 2 tussendoortjes per dag.
  • Eet meer vezels. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering.
  • Meer bewegen helpt de spijsvertering sneller te werken.
  • En de mooiste: Gezond eten!

Ik zeg: ‘als je weet wat je eet, kun je eten wat je wilt!’

Karen Wortel

Zeker Slank