Ben jij onzeker?

onzekerheid

Je af en toe onzeker voelen is heel normaal. Iedereen heeft wel eens klamme handen en een snelle hartslag. Lastiger is het wanneer je je dagelijks onzeker voelt. Dit kan invloed hebben op o.a. je sociale leven, je relatie, je werk en je gezondheid.

Belangrijk is om voor jezelf uit te zoeken wanneer en waarom je onzeker bent.  Er zijn allerlei oorzaken te bedenken die je onzeker kunnen maken; uiterlijk, sociale leven, financiën, emoties of welke reden dan ook. Wanneer je weet waarom jij soms wat onzeker bent, geeft dat al rust en zul je je zelfverzekerder voelen.

Een paar tips voor meer zelfvertrouwen:
-Relativeer en wees mild voor jezelf; haal je schouder op en bedenk dat ook beroemde en succesvolle mensen fouten maken.
-Maak je niet druk om wat anderen van je denken; niemand is perfect, ook zij niet.
-Leg de lat niet zo hoog; wees blij met de kleine doelen die je haalt.
-Vergroot je kennis; volg een cursus of training van hetgeen je leuk vindt.
-Wees tevreden; bedenk waar je dankbaar voor bent. Je gezondheid, kinderen, een sportprestatie, vriendschap enzovoort.
-Verbeter je houding; rechtop lopen, mensen aankijken, rustig praten en glimlachen. Ook wanneer je maar doet alsof, zal het je toch meer zelfvertrouwen geven.

Bedenk dat iedereen een eigen waarde heeft. De een is beter in bepaalde dingen dan jij. Dat maakt jou niet minder waardig. Jij hebt andere kwaliteiten. Doe waar jij goed in bent en waar je van geniet, en richt je aandacht op die gebieden. En weet dat je goed bent zoals je bent.

Lukt het je niet om meer zelfvertrouwen op te bouwen, zoek dan hulp. Praat over je onzekerheid met mensen die je vertrouwd.
Gaat het een keer mis en voel je je toch onzeker, besef dan dat het heel normaal is.
Haal diep adem en glimlach, je overleeft het wel.