Wat werkt?
Eet geen verborgen suikers. Gebruik alleen extra vierge olijfolie. Alcohol is slecht. Overgewicht kost tien jaar van je leven. Zitten is het nieuwe roken. Vasten verlengt je leven. Hoe verwarrend zijn al deze adviezen. Weet jij nog wat goed voor je is? Wat werkt?
Er is een groot verschil tussen een algemeen advies en een onderbouwd advies als het gaat om voeding en de opname van voedingsstoffen in je lichaam.
Een algemeen advies zou voor iedereen moeten werken en gaat uit van een gemiddelde Nederlander. Echter, wij mensen zijn niet gemiddeld. Een onderbouwd advies slaat op jouw als persoon. Het kan niet zo zijn dat we genoegen nemen met een algemeen advies wanneer het gaat om onze gezondheid. Ik zal dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld;
Neem de stelling; Wel of niet ontbijten?
Een algemeen advies zegt, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Sla deze niet over, want je lichaam gaat in de spaarstand. Je bent minder helder van geest en je verhoogt ook nog eens het risico op overgewicht.
Maar als je de stelling wilt onderbouwen valt er wel wat uit te leggen. Neem het Engelse woord ‘breakfast’. Een samentrekking van ‘break’ en ‘fast’, je maakt een einde (break) aan de periode dat je hebt gevast (fast). Oftewel, nadat je hebt geslapen ga je weer eten. Of je nu om 07:00 of om 12:00 eet, in theorie blijft het je ontbijt. Het ontbijt wordt dus niet overgeslagen, we stellen het alleen uit.
Als we ’s ochtends wakker worden, dan hebben we weinig tot geen suikers meer in ons lichaam. Het lichaam draait dan in een vetverbrandingsmodus. Dat is precies wat we willen als afvallen ons doel is.
Als we nu onmiddellijk matig tot actief gaan bewegen, dan dwingen we het lichaam om de opgeslagen energie uit de vetcellen aan te spreken. Er is immers nog geen nieuwe energietoevoer uit koolhydraten binnen gekomen. Echter, intensief sporten op een nuchtere maag vraagt weer te veel energie en is niet raadzaam. Ook wanneer je een belangrijk vergadering of studieprestatie hebt gepland is een ontbijt aan te bevelen.
Wanneer je op gewicht bent en blijft én je voelt je goed nadat je wel hebt ontbeten, past dit dus prima bij je. Je kunt wel kijken wat beter past, een boterham of een yoghurtje.
Conclusie
Een voedingsadvies om wel of niet te ontbijten hangt dus samen met wat je van je lichaam vraagt en waar jij je goed bij voelt. Het zal altijd adequaat onderbouwd moeten zijn zodat jij als persoon weet wat wel of niet voor jou werkt en waarom.
Karen Wortel